Boks- en schaakschool

Ontwerp een kleine boksschool voor o.a. kinderen, daarnaast worden er trainingen verzorgd in zelfverdediging voor de buurt. Het leuke van boksen is dat het een combinatie is van fitness, plezier, discipline, veiligheid en je krijgt er meer zelfvertrouwen van. Door te boksen kun je ook goed afreageren (ontstressen) en komen er veel endorfines vrij, waardoor je je achteraf vrolijker voelt.

Bij veel mensen binnen het onderwijs leeft het gevoel dat schaken een duidelijke educatieve waarde heeft. Hoewel dit niet onomstotelijk wetenschappelijk bewezen is, lijkt het schaken op emotioneel, cognitief en sociaal niveau een bijdrage aan de ontwikkeling van o.a. kinderen te kunnen leveren. Sociaal gezien leert men zich te verplaatsen in de tegenstander en samen te werken. Op emotioneel vlak worden via schaken zaken ontwikkeld als geduld, incasseringsvermogen, concentratie en zelfdiscipline.

De opdracht was deze twee werelden in elkaar te laten samenvloeien met ieder zijn noodzakelijkheden. Voor het boksen o.a. kleedruimtes, boksringen, fitnessruimtes, toiletten. Voor het schaken een eigen geluidsdichte ruimte met garderobe en toiletten. Gezamenlijk moest er een kantine in het gebouw komen waar beide groepen elkaar konden ontmoeten. Tevens moest er een interactie tussen het schaken en boksen kunnen plaatsvinden.

Ik heb gekozen om allereerst alle muren weg te halen zodat alle ruimtes met elkaar in verbinding konden komen. Na grondig onderzoek van beide doelgroepen en omgevingsonderzoek heb ik de keuze gemaakt om de schakers op een te creëren 1e verdieping onder te brengen met daaronder de kleedkamers voor de boksers. Via een loopbrug kunnen de schakers uitkijken op de boksring die lager ligt, echter vanuit de schaakschool is deze niet zichtbaar, wat de rust ten goede komt. Via een grote stalen trap geplaatst in het hart en entree van het gebouw kun je naar de schaakruimte en/of loopbrug. De nok is hier iets verhoogd. Tevens is er een invaliden traplift geplaatst. Beneden in de hal nog een kleine wachtruimte. In deze centrale hal is ook de entree van de kantine met lounge mogelijkheid maar ook met kleine (schaak)tafeltjes. De prijzenkast duidelijk aanwezig samen met de bar met kleine keuken. Ik heb gekozen om de authentieke gevel te behouden met z’n stalen raamkozijnen en de zichtlijnen zo lang mogelijk te laten.

Voor de materiaalkeuze heb ik o.a. gebruik gemaakt van gerookt/antiek eiken vloerplanken, diverse variaties staal, 3D wanden en koper. Een warm, kleurrijk en stoer interieur die past bij de kleurrijke doelgroep en aan de andere kant als een warme jas moet passen bij iedereen die het gebouw betreedt.

Zoek je ergens een mooie en functionele oplossing voor? Je bent al heel dichtbij…., bel of app me op 0626078666, of mail naar hello@lafacette.nl . Ons eerste gesprek is geheel vrijblijvend! Groet Rolf.

OPDRACHT
Ontwerp Boks- en Schaakschool
LOCATIE
Voormalige jongensschool Doornakkers West te Eindhoven
UITDAGING
Interactie tussen boksers en schakers
SHARE