Dudok woning

Monumenten en beschermde stadsgezichten. Hoe voeg je er iets aan toe zonder dat je afbreuk doet aan de originele architectuur? Maar ook hoe creëer je verbinding tussen het verleden en nu? Hier wordt ik heel erg blij van: Een woning getekend door Dudok.

Deze woning staat in het zgn. “witte dorp” in Eindhoven. de gehele wijk valt onder beschermd stadsgezicht. Toen ik voor het eerst binnenstapte hadden de huidige eigenaren de woning binnen reeds geheel gestript. Men was voornemens om de woning van top tot teen te renoveren. Aan mij werd gevraagd om mijn visie te geven hoe een grotere keuken met daarbij een ruime eettafel kon worden gecreëerd. Ook waren er twijfels of de positie van de huidige toilet de juiste was. Immers als deze bijvoorbeeld naar de ruime hal verplaatst zou worden kwam dit ten goede aan de keuken en woonkamer.

Als eerste ben ik gaan onderzoeken wie Dudok was? Vervolgens wat zijn zijn kenmerken als architect en waarom zo uniek? Als vormgever probeer je dan deze informatie te bundelen en mee te nemen in je nieuwe ontwerp. Ik doe dat altijd met zeer veel respect, ik zoek verbinding, maar ga niet kopiëren. Ik ben niet Dudok, maar Rolf Engelen. Ik zal dus altijd het contrast op zoeken en toch verbonden blijven. Dat is de kunst en alles in de juiste balans. Daardoor zullen mijn ontwerpen altijd een eigen karakter hebben met een gegronde reden waarom ik het zo heb bedacht. Niets is zonder reden en alles heeft een functie.

Mail me en samen komen we verder: rolfengelen@lafacette.nl. Bellen of appen kan ook: 06 337 327 73

 

OPDRACHT
Ontwerp een ruimere indeling (begane grond) in een Dudok woning met beschermd Stadsgezicht in Eindhoven
UITDAGING
Een naadloze verbinding creëren tussen oud en nieuw
UITVOERING
In eigen beheer
IDEE & COPYRIGHT
Rolf Engelen
SHARE