Amsterdamse school

Toen ik voor het eerst door het gebouw liep dacht ik “zo dit is gaaf”. Al die details van vroeger uit een periode waar geweldige ontwerpen uit zijn voortgekomen. En daar mag ik nu mijn kijk en visie op los laten gaan.

Allereerst ben ik weer in de archieven gedoken en heb proberen te achterhalen hoe het gebouw ooit origineel was. Ik plaatste een oproep in een besloten facebookgroep “Eindhoven Toen” met de vraag of iemand foto’s had uit het verleden. Het gebouw fungeerde heel lang als school. Een oud conciërge reageerde en ik erheen met de fiets, het was in Eindhoven. Van hem kreeg ik inzage in foto’s van toen samen met de foto hoe het gebouw er ooit uit heeft gezien. Ik was zo blij als een kind!

Wat me toen direct opviel was dat in de afgelopen jaren de gevels ingrijpend zijn veranderd t.b.v. de huidige kozijnen. Totaal niet in de geest van het originele ontwerp. Iets wat mij dan ook veel pijn doet. Immers een gebouw kan niet praten. De rol van de architect/vormgever is om namens een gebouw/pand te spreken, met respect en zoekend naar verbinding.

Ik heb in mijn ontwerp gekozen om het originele ontwerp zoveel mogelijk te eren maar wel in het nu. De uitbouw in de onderste laag heb ik weer terug laten komen. De horizontale lijnen versterkt in aluminium die tevens nu als zonwering dienst doen. de openslaande en kantelbare ramen zweven tussen de horizontale delen met als resultaat een duidelijk herkenbare maar toch ranke gevel met een knipoog naar de originele vorm.

Daarnaast heb ik de gebouwen welke in de loop der jaren zowel aan de linker als rechterzijde erbij zijn gekomen deels verpakt in robuuste houten staande lamellen met kozijnen in dezelfde stijl zoals in de nieuwe situatie van het hoofdgebouw. Daardoor creëer ik eenheid maar toch duidelijk onderscheid in wat wanneer is gebouwd en bijgebouwd. Ik vind het mooi om juist de verschillende periodes in bouwstijlen te kunnen zien en verbinding te creëren door contrasten te gebruiken in vorm, materiaal en kleur. Doordat de huurder van het gebouw mensen in het licht wilt zetten die o.a. als vreemdeling ons land zijn binnengekomen, heb ik gekozen voor een entree geïnspireerd door de vorm van een briljant (deze vorm zat al in het torentje). Hier mag je vandaan stralen en je onderdeel voelen van onze samenleving. Hoe mooi is dat.

Heb jij ook een uitdagend project? Mail me en samen komen we verder: rolfengelen@lafacette.nl  Bellen of appen mag natuurlijk ook: 0626078666

OPDRACHT
Onderzoek hoe je een oud en met veel achterstallig onderhoud verkerend gebouw kunt aanpassen aan de huidige tijd en toekomst
UITDAGING
Een duurzame verbinding te creëren tussen vroeger en nu!
MATERIAAL
Kozijnen aluminium, gevels met o.a. hout en verticaal groen
HUURDER
stichting Ik Wil (Periode 2019-2021)
IDEE & COPYRIGHT
Rolf Engelen
UITVOERING 3D CAD
Rolf Engelen & Ahmad Husein
SHARE